We’re tasked with unusual projects on a regular basis, and the new education and visitor pavilion at Tentsmuir National Nature Reserve was a challenge of an altogether different shape.

Edwards Engineering manufactured the circular hollow sections, beams and steel connection plates of this curved structure. To ensure the shelter could be pieced together on site, all plates and beam splices had to be in a range of different angles and positions, requiring specialised engineering knowledge as well as multiple jigs.

Access to the site also posed a challenge as it was off the forestry track within the Tentsmuir Forrest, a remote location with restricted access for delivery vehicles and erection plant. However, with much of the assembly taking place on site we were able to overcome and create an impressive structure that will serve the local area for many years to come.

The shelter will not only provide a gathering place for schools, but will also serve as a focal point for all visitors to Tentsmuir Point to learn about the nature and culture of the reserve.

Back to news